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William Burson 
Director, Transportation 
Denton Police Department 
601 E Hickory St. Ste. E 
Denton, Texas 76205 

Ref. No.: 14-0183 

Dear Mr. Burson: 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This responds to your October 3, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the marking and 
placarding requirements of transport vehicles containing Intermediate Bulk Containers 
(IBCs). Your questions are paraphrased and answered below. 

Q 1. You provide photographs of an IBC which is labeled in accordance with 
§ 172.514(c)(4) and marked with the identification number in accordance with the 
size requirements of § 172.302(b )(2). The IBC is loaded on a trailer and the 
identification numbers on the IBCs are visible from the front and back of the trailer. 
You ask if the identification numbers must additionally be displayed on the transport 
vehicle in accordance with § 172.331 (c)? 

Al. The answer is yes. For an IBC that is labeled instead of placarded,§ 172.514(c)(4) 
allows display of the proper shipping name and identification number in accordance 
with the size requirements of§ 172.302(b)(2) in place of the identification number 
on an orange panel or placard, or white square-on-point specified in§ 172.302(a). 

Section 172.331(c) states when the identification number markings on the IBC 
specified in§ 172.302(a) are not visible, the transport must be marked as required by 
§ 172.332. In your scenario, the IBC is marked in accordance with§ 172.302(b )(2) 
and not§ 172.302(a). Therefore, the transport vehicle must also be marked with the 
identification numbers in the appropriate orange panel, placard or white square-on­
point configuration as required by§ 172.332. 

Q2. You provide a photograph of a "placard tree" where two, double-sided 
placards are mounted to a post facing opposite directions. You ask whether this 
configuration meets the requirements of§ 172.504 (a) to be "placarded on each side 
and each end." You further ask whether letters of interpretation Ref. No. 10-0075 
and 09-0109 create conflicting guidance with letter of interpretation Ref. No. 13-
0086. 



A2. The answer to both of your questions is no. When placarding is required by 
§ 172,504 ofthe HMR, a transport vehicle must be placarded "on each side and each 
end." In the scenario you describe, both placards are located on a single end of the 
transport vehicle. Therefore, the placards are not applied to each side and each end 
as required by § 172.504. 

The language you reference in letters Ref. No. 10-0075 and 09-0109 addresses the 
visibility requirements specified in§ 172.516. Both letters describe scenarios where 
the placards have already met the requirement in§ 172.504(a) specifying that they 
must be adhered to each side and end of the transport vehicle. The letters discuss 
whether the specific placement on each side and end meets the visibility 
requirements further specified in§ 172.516. Letter Ref. No. 13-0086 is the only 
letter you reference which addresses whether placement of a placard meets the 
requirement specified in§ 172.504(a) for placement of a placard on the sides and 
ends of a vehicle. Placards on a transport vehicle must meet the requirements 
specified in both§§ 172.504 and 172.516. Therefore, the letters do not provide 
conflicting guidance. 

I trust this satisfies your inquiry. Please contact us if we can be of further assistance. 

Sincerely, 

T. Glenn Foster 
Chief, Regulatory Review and Reinvention Branch 
Standards and Rulemaking Division 
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Please submit this for a formal letter of interpretation. 

Thanks, 

Mike 

From: Burson, William S [mailto:Scott.Burson@cityofdenton.com] 
Sent: Friday, October 03, 2014 10:22 AM 
To: PHMSA HM InfoCenter 
Subject: Interpretation Request; HM Communications; Markings & Placards 

PHMSA, 

I am requesting interpretations of the HMRs pertaining to hazardous materials in highway transport. The 
HMRs in question relate to hazardous materials communications; marking requirements and placard 
requirements. 

Scenario [Please refer to the five photos attached.]: 
A company pickup truck is pulling an open-sided utility trailer in a domestic shipment. [The truck does not 
display placards or UN identification numbers and does not factor further into this scenario.] Upon the trailer 
are four IBCs of hazardous materials. The IBCs are secured to the trailer by ratchet straps in a manner that 
causes two adjacent sides of each IBC to be hidden from view. Conversely, two adjacent sides of each IBC are 
visible to a side and an end of the trailer. 

Forward of the trailer's cargo bed and attached to the trailer is a post that supports what is 
colloquially known as a "placard tree". The placard tree displays hazard class 3 flammable liquid placards to 
the front, rear and both sides of the trailer. 

Inspection of the IBCs reveals that they are all less than 1,000-gallons in volume. Three are nearly full 
with UN1230 while the fourth contains only residue of UN1993. Both commodities are hazard class 3. As each 
IBC has an opposing side that is hidden from view it cannot be ascertained whether the IBCs are in compliance 
with the marking requirements of 172.302(a)(2). [For practical purposes, let's presume the IBCs are in 
compliance with 172.302(a)(2).] The visible ends of each IBC displays hazard class 3 flammable liquid labels 
and the subsidiary class 6 toxic labels. Stenciled on each IBC in l-inch characters is the UN number for its 
commodity, however, the IBC containing UN1993 has its identification number obscured from view by a 
ratchet strap. 

From the left or right side of the trailer the only hazardous materials communication visible is the left 
and right facing placards on the placard tree. From the front, one placard faces forward and two IBCs display 
markings of "UN-1230". To the rear, one placard faces rearward along with a "UN-1230" marking on the back 
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left IBC. As stated in the previous paragraph the "UN-1993" marking on the back right IBC is obscured 
necessitating vehicle markings per 172.331(c). 

It appears in this scenario that 172.302(a)(2) requires the company to mark the IBCs with the applicable UN 
identification number on two opposing sides of each IBC, which we will assume. Further, it appears that 
172.302(b)(2) requires the UN identification markings [characters] be a minimum of 0.16-inches in width and 
l-inch in height, which we will also assume was satisfied in this instance. However, in this scenario the 
company has opted to label the IBCs instead of applying placards, utilizing 172.336(d). 172.336(d) provides 
that, per 172.514(c), an IBC may be labeled in lieu of placards and in such instances, again per 172.336(d), may 
be marked in accordance with 172.301(a)(l). Yet, 172.301(a)(l) provides for markings characters at a 
minimum of 0.47-inches in height. And yet further, the transitional provision of 172.301(a)(l)(i) allows for no 
minimum marking size requirement on domestic shipments until January 1, 2017. 

[Note: 172.336(d) references 172.514(c) while contemporaneously allowing for markings size 
requirements in accordance with 172.301(a)(l), while 172.514(c) itself allows only for the marking size 
requirements accorded by 172.302(b)(2).] 

Markings Question 1: What constitutes a "visible" identification marking on an IBC? 
If 172.301(a)(l)(i) allows [albeit, temporarily] an identification marking with no minimum size, it seems that a 
very small marking may be employed on an IBC so long as it can be seen in some unspecified manner. 

172.331(c) states an IBC whose identification number is "not visible" while being transported upon a 
vehicle requires the transport vehicle to display the appropriate identification number on both ends and both 
sides in a manner prescribed by 172.332(a). Yet, 172.331(c) does not provide guidance on what constitutes a 
visible marking. [If an observer stands 10-feet to the side of a vehicle and can see where on an IBC a UN 
identification marking is located but cannot read it because the font is very small, does that mean the marking 
is still visible and considered an effective communication while on a transport vehicle?] 

Markings Question 2: Is an IBC that is marked on two opposing sides per 172.302(a)(2) required to display 
those very same identification markings when upon a transport vehicle to prevent invoking transport vehicle 
marking requirements per 172.331(c)? And, if so, do the IBC markings have to be displayed facing the sides of 
the transport vehicle, or can they be displayed facing the front and back of the vehicle just so long as the 
markings are on opposing sides of the IBC? 
In the scenario provided, none of the IBCs display UN identification markings on two opposing sides as one IBC 
is always covering the opposing side of an IBC directly in front or behind. However, the two IBCs on the left 
side of the trailer have the same identification number, so even though they are two IBCs, the same 
identifying information is being communicated in two opposing directions just the same as if either the front 
or the rear IBC was being transported solely. Markings Question 2, above, seeks clarification whether these 
two packages can combine to communicate the same information in opposing directions and whether that 
communication must be along the transport vehicle's lateral-axis or allowed along the longitudinal-axis [as 
depicted in the photos]. 

Placards Question 1: Is the use of a "placard tree", as depicted, an approved method of meeting the 
requirements of 172.504(a). specifically being "placarded on each side and each end"? 
There appears to be several Interpretations to consider in this matter: 
1.) Interpretation 13-0086 addresses a "two-sided" placard and found that such an arrangement did not 
satisfy 172.504(a)'s "each side and each end" requirement. 
2.) Interpretation 10-0075 (emphasized further in Interpretation 10-0254) stated placards adhered to the 
overpack of a palletized load was sufficient so long as the communications were clearly visible on all four sides 
and were to specification. 
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3.) Further, Interpretation 09-0109 stated a "placard does not have to be located at the outer perimeter of a 
vehicle". 

I do not contend that these interpretations are conflicting, just not exacting enough to be applied 
consistently by roadside enforcement personnel. It concerns me as an investigator when asked by a company 
to divine and articulate an exact distance between zero (the distance non-existing between the front and rear 
sides of a two-sided placard on a vehicle) and four-feet (the approximate length of a load pallet) as the 
standard by which 172.504(a) is complied. 

Perhaps I will find the difference in the interpretations, and the distance between zero and four feet, 
is the object to which a placard is applied, a transport vehicle versus the load itself. 

Thank you for your consideration in these matters. 

Respectfully, 

Wm Scott Burson 
Program Manager- Commercial Vehicle Enforcement 
Denton Police Department 
601 E Hickory St, Ste E 
Denton, Texas 76205 
Main: 940/349-8181 
Office: 940/349-7851 
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